Kategorier
Okategoriserade

Konstis kan rädda hockeyn från klimatförändringarna

Konstis gör det möjligt att skapa underlag för ishockey och skridskor även när vintrarna blir varmare och snön uteblir på grund av klimatförändringar.

Konstis kallas även konstgjord is och skapas genom att spraya vatten på en yta, som sedan fryses. Konstis används främst till isrinkar både inomhus och utomhus, där till exempel hockey eller skridskoåkning utövas. Konstis är ett praktiskt alternativ till naturlig is.

Särskilt i större städer kan det vara svårt att ha permanenta naturliga isbanor. Det är av klimatskäl ofta helt omöjligt. Användningen av konstis ger invånarna i staden möjlighet att åka skridskor och spela ishockey året runt. Konstis gör aktiviteter som kräver is som underlag tillgängliga på ett mycket flexibelt sätt, och främjar på så sätt fysisk aktivitet och rekreation för barn och ungdomar.

Konstis – is och snö även när vintern är varm

En annan typ av konstis är syntetis, också känt som syntetisk is. Detta är en variant av konstis som är ännu hållbarare och mindre underhållskrävande än vanlig konstis. Syntetisk is består av material som efterliknar de egenskaper man kan hitta hos naturlig is. Syntetis kan användas både inomhus och utomhus.

I ett samhälle som påverkas av klimatförändringar på flera sätt, kan syntetis och konstis vara en välkommen lösning på hur man ska hålla liv i älskade vinteraktiviteter som skridskor och ishockey. Vintrarna blir allt snöfattigare i många delar av Sverige, och traditionella isbanor kan komma att bli omöjliga att upprätthålla i framtiden. Med konstis och/eller syntetis behöver inte detta betyda slutet för svensk ishockey.