Hur ska man som företag kunna hitta anställda som verkligen passar för jobbet? Om dte handlar om tjänster i högre positioner så handlar det om högre löner och varje liten felrekrytering kan komma att kosta pengar i slutändan. Här har vi heller inte räknat in det faktum att fel person dessutom kan komma att förstöra moralen hos kollegorna, att kunderna kan drabbas och att omsättningen kan komma att påverkas negativt. 

Undersökning är A och O i frågan. Ju mer tid man kan lägga ner på att undersöka varje kandidat på djupet – intervjuer, träffar, rekommendationer – desto större chans är det att man träffar rätt. Men, detta står stick i stäv med det faktum att en arbetsannons kan mötas av flera hundra sökande. Man har inte tid att jobba sig igenom en sådan hög av CV:n utan att det tar tid från den huvudsakliga verksamheten. Där är headhunting en bättre lösning. 

Headhunting ger bättre odds att hitta rätt

Headhunting innebär konkret att man anlitar en extern partner som sköter rekryteringen. Det företag man anlitar har en pool av intressanta namn samlade – som kanske sökt andra jobb eller som utmärkt sig på andra företag.

Man håller, kort sagt, ögonen på vissa personer och då rätt tjänst sedan uppenbarar sig så tar man kontakt. Man matchar personens kompetens, egenskaper, utbildning och erfarenhet mot de kriterier och behov som företaget satt upp och då får man också en stor chans att träffa rätt. 

Vi skulle säga att headhunting är den absolut bästa lösningen om man som företag behöver rekrytera till någon typ av högre position. Det sparar tid och det sparar pengar.