Är du intresserad av bergvärme till din villa i Stockholm? Det är definitivt något som kan skapa bättre ekonomiska förutsättningar på sikt och som dessutom kan hjälpa till med att skapa en bättre miljö. Men, bergvärme och installation av sådan är en komplex fråga som kräver undersökning och professionalism i varje led. Rätt rörmokare i Stockholm är bara en av de saker som måste klaffa.

Bergvärme har extremt många fördelar. Jämför man med andra alternativ så kan man genom att låta sitt hus värmas upp av bergvärme komma att minska kostnaden med upp till åttio procent. Därtill så gör man även miljön och klimatet en tjänst – bergvärme handlar om att ta tillvara på uppvärmd energi i berggrunden; energi som är förnybar och som inte skadar vare sig natur eller miljö.

Ett bra val – men är det verkligen det bästa valet för din villa i Stockholm? Det första som krävs är en noggrann, geologisk undersökning av marken din villa står på. I vissa fall finns det ingen möjlighet att ta tillvara på bergvärme, i andra fall kan det handla om att man måste borra så pass djupt att effekten inte blir så bra som man hoppats på. I den här frågan måste man även ha koll på grannarna.

Ett borrhåll får nämligen inte placeras närmare än 20 meter från en annan energibrunn. Om din granne har bergvärme så finns det alltså viss risk i att du inte kan skaffa det – av den enkla anledningen att du då skulle påverka dennes effekt negativt. Om den geotekniska undersökningen skulle visa att bergvärme är ett möjligt alternativ så återstår även andra frågor som kräver svar. Det första handlar om hur djupt man måste borra. Ju djupare man borrar, desto högre blir kostnaderna.

Att installera bergvärme är en kostsam investering

Det är dyrt att installera bergvärme och man måste undersöka att det verkligen kommer att vara en investering. När vi säger dyrt så menar vi att 100.000 kronor är en rimlig kostnad att budgetera för; allt över detta bör skapa tankar på andra alternativ. Man vill, så klart, att den initiala kostnaden ska ätas upp i takt med tiden. Gällande detta så brukar man säga att bergvärme – och den summa man sparar varje månad – kräver ungefär tio år innan man når break-even.

Den sista frågan är tvådelad och handlar om att A) välja rätt värmepump och B) välja rätt rörmokare i Stockholm för installation. Båda dessa frågor bör undersökas närmare. Gällande pumpen så har vi ett tydligt råd och detta ligger i att välja en modell från ett välkänt märke. Det lönar sig i längden. Priset må vara lite högre, men man får också mycket för pengarna – bättre service, enklare reparation, längre hållbarhet – och därför bör man undvika de nya, billiga modeller som idag finns på marknaden. Går någonting sönder så kan kostnaderna skena iväg som en följd av att reservdelar är svåra att hitta och att det är svårt att hitta någon som har kompetens att sätta dessa på plats.

Välj en erfaren rörmokare i Stockholm

Rörmokare då? Här är rådet att man söker efter vana snarare än ett billigt pris. Du ska anlita en rörmokare som har erfarenhet av att installera bergvärmepumpar och anpassa din pump mot hur ditt hus ser ut och hur dina behov ser ut. Det är något du tjänar på i längden. Väljer du den billigaste offerten och anlitar en rörmokare i Stockholm enbart för att denne ligger lägre i pris så kommer du – förmodligen – att bli besviken och inte se den effekt du räknar med att få. Som sagt; att välja bergvärme är ett komplext projekt och en delikat fråga som kräver undersökning och noggrannhet i varje led. Först då får man ut de extrema fördelar som denna värmekälla har potential att ge.