Kategorier
Bygg

Nyckelfärdiga hus – fördelar och nackdelar

Att bygga ett hus idag kan vara en riktigt god investering. Dels så handlar det om att bostadsmarknaden eskalerat rent prismässigt och att skillnaden mellan att bygga och att köpa ett befintligt hus inte behöver vara så stor – givet då förstås var i landet man bor och planerar bygga. Dels så handlar det också om att man på köpet gör en investering i sig själv: man får bygga upp sina drömmars hem och kan vara med och påverka allt från planlösningen, materialval, ytskikt, badrum och kök.

Detta gäller även om man väljer nyckelfärdiga hus – och detta till skillnad från vad många tror. Rent generellt så kan man se en viss skepsis kring nyckelfärdiga hus hos gemene man och där mycket av denna negativa känsla kan översättas just till begränsningar: man köper ett hus som redan är klart och där man inte kan välja mer än färgen på väggarna.

Så är det definitivt inte. Att välja ett nyckelfärdigt hus idag ger dig ett nästan obegränsat urval vad gäller personliga val. Dels så finns det hur många leverantörer som helst, dels så finns det modeller för alla smaker och dels så finns husen i olika material och olika interiöra lösningar. Det handlar dessutom om att leverantörer idag är ytterst flexibla och tillmötesgående. Gillar du ett hus, men är tveksam på exempelvis en vägg så är sällan den väggen omöjlig att plocka bort.

Nyckelfärdiga hus är billigare idag

En annan fördel som man kan se gäller priset. Nästan oavsett vilken budget du har så kan du hitta ett nyckelfärdigt hus. Priserna har gått ner ganska rejält sedan tiden då det fanns två, tre aktörer på marknaden. Idag finns en högre konkurrens och det har också skapat lägre priser – vilket är en stor fördel.

Ser man till den största fördelen med nyckelfärdiga hus så handlar den om hur snabbt det går från planering till inflytt. Det går ruskigt fort att sätta husen på plats och väljer man dessutom totalentreprenad – där leverantören sköter allt som har med projektet att göra – så går även byggandet rent interiört med vindens hastighet. De som jobbar vet vad som ska göras, i vilken ordning det ska ske och den dötid som annars kan infinna sig försvinner nästan helt.

Fel leverantör kan bli kostsamt

Den enda nackdelen man kan peka på gällande nyckelfärdiga hus handlar om det faktum att det finns en ytterst varierande kvalitet mellan de leverantörer som finns på marknaden. Här måste du göra jobbet!

Läs på om omdömen, kolla upp referenser – se gärna till att besöka sådana som möjligt – och försök att skaffa dig en bra bild av företaget och de hus de tillverkar och levererar. Kolla gärna med ARN, Kronofogden och Skatteverket också för extra säkerhet. Finns det några anmärkningar eller oegentligheter där så bör detta kunna förklaras på ett trovärdigt sätt.

Vissa nyckelfärdiga hus är, helt enkelt, sämre än andra. Det är din uppgift att ta reda på så mycket du bara kan om de olika leverantörerna. Köper du ett hus så handlar det om ditt livs största investering och du bör ha kött på benen innan du bestämmer dig.