I större städer i Sverige råder en bostadsbrist. Ser man till exempelvis Stockholm så kan man konstatera att många – framförallt yngre – har haft enorma svårigheter att ta sig in på bostadsmarknaden. Dels så handlar det om att kostnaden för bostadsrätter ligger på en väldigt hög nivå, och dels så handlar det också om att antalet hyresrätter är lite för få i förhållande till hur många som bor i – och flyttar till – Stockholm.
Detta gör att man vänder sig till en ganska skakig andrahandsmarknad. Man hyr en bostad av en person som äger den och med detta kan också problem komma. Primärt gäller detta kostnaden – många ser tyvärr detta som ett sätt att tjäna ganska grova pengar genom – men det finns även rent praktiska saker som kan komma att visa sig bli problematiska. Vem bär ansvaret om någonting går sönder, exempelvis?
Enklare att hyra ut bostadsrätt idag
Man ska veta att problematiken med att hyra ut i andrahand var större förr. För några år sedan gjordes reglerna om och detta i syfte att skapa just en bättre ruljans på lägenheter och genom detta lösa lite av den kris som finns i större städer. Genom att förenkla för bostadsrättsinnehavare att hyra ut så vill man också få igång hjulen lite. Det har visat sig fungerar ganska bra: fler bostäder hyrs ut i andrahand och betydligt färre blir lurade på exempelvis provision och hyra.
Att det dessutom numera finns trygga sidor där både uthyrare och eventuella hyresgäster kan registrera sig – via Bankid – har gjort det enklare att både hyra ut och att hyra. Men, hur ser egentligen reglerna ut och vad ska man tänka på i samband med att man vill hyra ut bostadsrätt? Vi går igenom några viktiga punkter att tänka på – enligt följande:
- Tillstånd krävs. Det man måste tänka på – både som innehavare av en bostadsrätt och som hyresgäst – är att det krävs ett tillstånd från bostadsrättsföreningen för att hyra ut bostadsrätt. Det som förändrats här är att man förr var tvungen att ange Beaktansvärda Skäl för att hyra ut – idag räcker det med skäl och detta innebär att du exempelvis kan säga att du ska flytta ihop med någon, flytta till en annan stad för arbete eller att du ska sälja bostaden – men vill vänta ut marknaden. Finns det inget tillstånd så kan lägenheten bli återkallad. Som hyresgäst bör du alltid kolla upp detta innan.
- Hyran ska vara skälig. Många tänker sig att man ska tjäna stora pengar på någon annans olycka. Det man bör veta är att det finns regelverk kring detta och där hyran ska baseras på hur höga kostnader man har för drift- och kapital. Osäker? Ta gärna hjälp med att räkna ut detta. På internet finns det sidor där du kan skriva in information om din bostad och där en ungefärlig kostnad sedan presenteras.
- Försäkringar. Vill du hyra ut bostadsrätt så handlar det fortfarande om din bostad. Du ska alltså inte säga upp din hemförsäkring, men däremot så ska din hyresgäst också ha en egen, personlig, sådan. Prata gärna med era respektive försäkringsbolag om detta. Ett annat tips är att plocka undan alla de föremål och saker som du är extra rädd om. Det finns ingen anledning att lämna kvar sådant.