Kategorier
Utbildning

Använd rätt presentationsteknik för att fånga åhörarnas intresse

Få rätt verktyg för att optimera din presentationsteknik. Då kommer åhörarna att både lyssna och ta till sig den information du arbetar med att nå ut med.

Alla har nog någon gång råkat ut för en föreläsare som haft en riktigt dålig presentation och föreläsning. Som åhörare kan man ta det till sig och göra mycket på ett annorlunda sätt. Man kan fundera på vad man själv kunde ha gjort bättre för att få åhörarna att lyssna och vara delaktiga. Det finns många bra knep att ta till för att få åhörarna att lyssna.

Många föreläsare använder sig av exempelvis PowerPoint eller liknande inför en föreläsning. Mer än en person har gjort misstaget att lägga in alldeles för många ord på en sådan presentation. Det ska inte vara horder av ord och stycken på en bildpresentation utan endast stödord eller nyckelord. Ord som man som föreläsare ska berätta om för dem som lyssnar på föreläsningen.

Öva presentationsteknik och bli en bättre föreläsare

Det en del gör med bildvisningsverktyg är effekter, som att bilder och texter kommer fram i olika former och gärna har ljudeffekter. Är det en förskolegrupp så kanske sådant går hem. En seriös föreläsning behöver man hålla ganska strikt för att inte åhörarna ska börja tappa fokus. Risken är att de annars fokuserar mer på vilken ljudeffekt som kommer närmast.

Andra saker man kan öva när det gäller presentationsteknik är hur man står framför sin publik. Att nervöst snurra på saker, ha händerna i fickan eller stå med armarna i kors signalerar också allt för mycket till åhörarna. Som presentatör gäller det att se avslappnad och lugn ut. Undvik att avslöja att det fladdrar fjärilar i magen och pulsen är hög av nervositet. Ju mer förtroendeingivande man kan se ut desto bättre kommer föreläsningen att bli för alla parter.